Det er en stor glæde, som Færøernes lagmand i dag at gæste Nordatlantens Brygge blandt gode naboer fra Island, Grønland og Danmark, som sammen med Færøerne står bag huset her.
Sammen med vores nordlige naboer og jer, vores kære ferniseringsgæster, har vi også samlet Færøernes internationale samarbejdspartnere omkring os i dag. Dette er i sig selv et eksempel på, at Færøerne har sat sig som mål at påtage sig flere og flere udenrigspolitiske opgaver, selv om Færøerne stadig er en relativt ny aktør på den internationale scene.
Færøsk billedkunst har derimod allerede længe været en selvstændig aktør på den internationale scene. Dette på trods af at den, i større sammenhæng, regnes som ung. Så sent som i 1920´erne tog de første to færinger en uddannelse som billedkunstnere. Den ene hed Bergithe Johannesen og den anden var Sámal Joensen Mikines, og sammen med dem opstod den første generation af færøske billedkunstnere, der lagde grundlaget under den sprudlende skabende aktivitet, som Færøerne i dag kan bidrage med på tværs af landegrænser.
Med hjemsted midt ude i det Nordatlantiske hav, er vi vant til at navigere i vores hjemlige stilhed og storm så vel som i internationale farvande. Op igennem århundrederne har vi krydset Nordatlanten, og ofte og tit har målet været dette sted, hvor vi befinder os i dag. Det var ved Nordatlantens Brygge, at skibene lagde til kaj og de rejsende igen fik fast under fødderne og genså venner og familie efter ugers sejlads med dyrebar last af strikkede trøjer, sokker, skind, klipfisk og tran til byens lamper, som oplyste København, Nordatlantens hovedstad. Og det var ved Nordatlantens Brygge, at man tog afsked, inden man igen begav sig ud på den lange sørejse, og, fuldt lastet med varer, som Nordatlantens Brygge leverede fra det Europæiske fastland, satte kurs op mod nord.
Der kommer stadigvæk skibe fra Nordatlanten med gods til dette hus. Sidste års sommerudstilling var med Tróndur Patursson, og forrige år var det Zacharias Heinesen, som fyldte lokalet med sine malerier, blot for at nævne nogle af de færøske kunstnere, der har gæstet huset, siden det åbnede som kulturhus for snart seks år siden. Og så er der alle de andre tilbud om koncerter, film og konferencer, som Færøerne, Island og Grønland igennem hele året byder på.
Til denne færøske sommerudstilling har man bedt kunstmaleren Zacharias Heinesen om at vælge nogle kunstnere og værker ud, som viser en bredde i den store kunstneriske aktivitet inden for færøsk billedkunst i dag. Udstillingen afspejler den globaliserede virkelighed, som kendertegner vor tid. Kunstnerne er færinger, som er uddannede udenfor Færøerne, hvor de i takt med tidens globale strømninger anerkendes og markerer sig i og udenfor hjemlandet. Med udstillingen i år har man valgt at vise en bredde i Færøsk Samtidskunst:
Alt fra Anker Mortensens eksperimenterende halvabstrakte malerier, Marius Olsens forfinede og raffinerede vinkling, Hanni Bjartalíðs underfundige og mangfoldige facetter, Tummas Jákup Thomsens blotlæggelse af menneskets sjæle- og følelsesliv over Andrias Andreassens klassiske skulpturer i ophøjet skønhed og ro og Brandur Paturssons overraskende udfordring af det uformelige og deforme til Hansina Iversens udforskning af orden og kaos.
Nogle af de syv kunstnere, som er præsenteret her, er bosat på Færøerne, andre udenfor. Nogle er mere etablerede end andre - sammen giver de et bud på Færøsk Samtidskunst. De viser vej ind i fremtiden og er i fællesskab med til at sætte dagsorden på den globale scene.
På baggrund af vores århundreder gamle fælles historie, er vi samlet i Nordatlantens Brygge i dag. Her mødes vores veje nu som før omkring dyrebare skatte. Her udvikles Nordatlantens diplomati. Her udveksles kunst og kultur på tværs af landegrænser og viser nye farveje.
Med disse ord erklærer jeg udstillingen for åben.