Kære konference deltagere - kære erhvervsfolk - mine damer og herrer
Jeg vil først benytte lejligheden til at takke arrangørerne for initiativet og for at have skabt denne mulighed for, at færøske og udenlandske erhvervsfolk kan mødes for at præsentere deres produkter og udveksle viden og erfaringer.
Vi har gennem de sidste par år oplevet en verdensomspændende finanskrise. Dog er FaroExpo et vidnesbyrd om, at samfundshjulene drejer videre, og at arbejdsomheden, kreativiteten og gåpåmodet ikke er forsvundet i erhvervslivet, men lever i bedste velgående.
Nøgletal tyder på, at den økonomiske tilbagegang er vendt til fremgang, og at Færøerne i år kan forvente en økonomisk vækst på 3 prosent, og en vækst på 5 prosent i 2011 En vækst der ligger i den bedre ende blandt Europas lande.
Vi færinger har gennem tiderne lært at tilpasse os de omskiftelige vilkår i den barske og nådesløse natur herude i Nordatlanten. Vi har lært os at navigere gennem stormfulde farvande og at tilpasse os nye og skiftende økonomiske realiteter.
Vi ved derfor af bitre erfaringer, at naturen har sine svingninger mellem gode og vanskelige år. Således er det også med markederne. Efter nedgang kommer der - før eller siden - opgang. Dette er også udfordringen ved at drive en virksomhed.
Det, der kendetegner den gode forretningsmand eller kvinde, er evnen til at omstille sig og navigere mellem skærene og vide, hvornår tiden er kommet til at hejse eller rebe sejlene. For evnen at se og udnytte nye muligheder – ikke mindst i nedgangstider - skaber succesfulde virksomheder.
Globaliseringen har forandret vilkårene for os som samfund og individer. Verden er blevet en markedsplads, hvor alle virksomheder - store som små - har mulighed for at gøre sig gældende. Men vi er i hård konkurrence, ikke mindst med lande med lave lønninger og produktionsomkostninger. Skal vi fortsat kunne stå os i konkurrencen, er kravet, at vi må være i den absolutte verdenselite indenfor vores erhverv. Og skal vi gøre os gældende i konkurrencen i den globaliserede verden, er vidensdeling og vellykkede forretningspartnerskaber en nødvendighed. Jeg har derfor store forventninger til, hvad der kan komme ud af denne konference. For den er en kærkommen lejlighed for virksomheder og erhvervsdrivende at udveksle viden, indgå samarbejde og skabe muligheder for udvikling.
Fra min tid i erhvervslivet ved jeg, hvilken betydning en konference som denne har. For i en tid, hvor avancerede kommunikationsværktøjer og online interaktion har vundet så stor indpas, har det stor betydning, at vi ikke har glemt værdien af personlige netværker og ansigt til ansigt udveksling af synspunkter og erfaringer.
Der er ingen tvivl om at arrangørerne har gjort en stor indsats for, at dette års FaroExpo skal blive en succes. Det glæder mig, at arrangørerne har knyttet kulturelle arrangementer til konferencen ved at lægge kulturugen samtidig. Erhvervslivet og kulturlivet kan få stor gavn af hinanden, og hvis parterne formår at samarbejde, er der gode muligheder for at skabe ”win-win”-situationer for begge parter. Begge kan bidrage til hinandens målopfyldelse, som mange salgsfremstød kan vidne om.
Men især glæder det mig, at arrangørerne i år har valgt udbytterigt fiskeri, som hovedemne. Skal vi formå at få optimale rammer for økonomisk og biologisk bæredygtighed i vores fiskeripolitik, må der være konsensus mellem erhvervsliv, videnskab og det politiske system. Dog mener jeg, at parterne er begyndt at få en fælles forståelse for, hvordan vi får mest mulig profit ud af vores ressourcer i havet. Og jeg ser seminaret i morgen som et vigtigt skridt på vejen. Målsætningen er, at næste år skal antallet af tildelte fiskedage og kvoter stemme overens med havbiologernes anbefalinger.
Med tidligere års konferencer i tankerne tvivler jeg ikke på, at arrangementet i år også bliver en succes. Og jeg vil ønske jer alle sammen held og lykke og god fornøjelse.
Med disse ord vil jeg hermed åbne FaroExpo 2010.